Ford

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Ford Kuga ) Komunikat "usterka silnika"



 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum FORD Forum Strona Główna -> ( Ford Kuga ) Porady, problemy techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Romax

Czytelnik



Dołączył: 13 Kwi 2014
Posty: 2
Skąd jesteś (miejscowość / region): pomorze
Posiadane auto: Ford
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 13 Kwi 2014, 20:21
Temat postu:

Komunikat "usterka silnika"


Witam ! Mam od niedawna KUGĘ 2009 r. 2.0 tdci, 136. W czasie jazdy wyświetlił mi się komunikat "Usterka silnika", nie mniej jednak silnik pracuje poprawnie (równo), normalnie przyspesza, ciśnienie oleju i temperatura b/u i nie wiem, czy mogę powoli jechać do ASO ( 60 km od miejsca awrii), czy wzywać pomoc drogową ? Czy ktoś może miał taki przypadek. Proszę o radę. DZIEKUJE i pozdrawiam.
Powrót do góry
Romax

Czytelnik



Dołączył: 13 Kwi 2014
Posty: 2
Skąd jesteś (miejscowość / region): pomorze
Posiadane auto: Ford
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 14 Kwi 2014, 13:14
Temat postu:

Re: ( Ford Kuga ) Komunikat "usterka silnika"


Już dziękuję za pomoc! Sprawa załatwiona w ASO. Jak by ktoś miał podobny proplem do DPF.
Powrót do góry
gjumeneoko

Czytelnik



Dołączył: 23 Lip 2015
Posty: 6
Skąd jesteś (miejscowość / region): Lublin/lubelskie
Posiadane auto: brak
Piwa: 0/0
Wysłany: Pią 24 Lip 2015, 09:22
Temat postu:

Re: ( Ford Kuga ) Komunikat "usterka silnika"


Proszę, napisz już na forum, o co chodziło, skoro utworzyłeś wątek.
Powrót do góry
krzychupp

Czytelnik



Dołączył: 28 Gru 2019
Posty: 2
Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa, mazowieckie
Posiadane auto: Ford Kuga I, diesel 2.0, rok 2010
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 21 Maj 2020, 21:24
Temat postu:

Re: ( Ford Kuga ) Komunikat "usterka silnika"


Podpinam się pod wątek, ale mam nieco więcej szczegółów i proszę o radę.

Ford Kuga I Titanium
Diesel 2.0 163KM
Rocznik 2010
Przebieg 265 tys km

Lampka awarii silnika zapala mi się od bardzo dawna, ale przeważnie po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu było ok. Czasami trzeba było poczekać aż ostygnie, ale potem było dobrze i długo był spokój. Problem taki pojawiał się średnio raz w miesiącu, a autko kręci u mnie 25-35 tys km rocznie.

Od jakichś 2 tygodni, a od wczoraj to już regularnie, gdy zjeżdżam z góry i hamuję silnikiem, to zapala się lampka awarii silnika i wyłącza się silnik w trakcie jazdy. Gdy zatrzymam się i odpalę ponownie, to żółta lampka dalej się świeci (czerwony wykrzyknik gaśnie), silnik pracuje normalnie jak gdyby nigdy nic. Jednak po kilkunastu minutach problem występuje ponownie, gdy dalej mam jazdę z górki. Wcześniej po jednej takiej akcji już nie wracało i co ważniejsze nie wyłączało mi silnika - tylko sygnał dźwiękowy i lampka. Teraz wyłącza silnik i to nie jest wesoła sytuacja. Nie ma takiego problemu przy jeździe pod górę lub po płaskim, albo nawet z lekkiej górki, gdy jednak dodaję trochę gazu.

DPF był dopalany rok temu i od tego czasu przejechałem ok. 20-25 tys km. Czytałem, że to może być sonda lambda. Kupię sobie dynks do odczytywania kodów, ale będzie to w obecnych warunkach szło, ze dwa tygodnie. Jak będę miał to dopiszę kod błędu.

Jakieś pomysły co to może być za licho?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Powrót do góry
Borabora45

Czytelnik



Dołączył: 09 Cze 2021
Posty: 2
Skąd jesteś (miejscowość / region): Pomorskie
Posiadane auto: Bora 1.9tdi 101km. Ford kuga 1 2.0 tdci
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 09 Cze 2021, 18:02
Temat postu:

Pomocy!


krzychupp napisał:
Podpinam się pod wątek, ale mam nieco więcej szczegółów i proszę o radę.

Ford Kuga I Titanium
Diesel 2.0 163KM
Rocznik 2010
Przebieg 265 tys km


Od jakichś 2 tygodni, a od wczoraj to już regularnie, gdy zjeżdżam z góry i hamuję silnikiem, to zapala się lampka awarii silnika i wyłącza się silnik w trakcie jazdy. Gdy zatrzymam się i odpalę ponownie, to żółta lampka dalej się świeci (czerwony wykrzyknik gaśnie), silnik pracuje normalnie jak gdyby nigdy nic. Jednak po kilkunastu minutach problem występuje ponownie, gdy dalej mam jazdę z górki. Wcześniej po jednej takiej akcji już nie wracało i co ważniejsze nie wyłączało mi silnika - tylko sygnał dźwiękowy i lampka. Teraz wyłącza silnik i to nie jest wesoła sytuacja. Nie ma takiego problemu przy jeździe pod górę lub po płaskim, albo nawet z lekkiej górki, gdy jednak dodaję trochę gazu.

DPF był dopalany rok temu i od tego czasu przejechałem ok. 20-25 tys km. Czytałem, że to może być sonda lambda. Kupię sobie dynks do odczytywania kodów, ale będzie to w obecnych warunkach szło, ze dwa tygodnie. Jak będę miał to dopiszę kod błędu.

Jakieś pomysły co to może być za licho?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Sro 09 Cze 2021, 18:02
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum FORD Forum Strona Główna -> ( Ford Kuga ) Porady, problemy techniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Ogłoszenia sprzedaży - Ford Kuga »

Opinie o samochodach Ford Kuga - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Ford Kuga ) Porady, problemy techniczne


FordFocus

18 900

2008r.

131 850 km

śląskie

FordMondeo

66 900

2015r.

90 000 km

mazowieckie

FordFiesta

28 990

2016r.

62 000 km

wielkopolskie

FordKuga

54 900

2013r.

124 000 km

mazowieckie

FordTourneo Connect

55 000

2019r.

116 000 km

pomorskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group



Partnerskie fora dyskusyjne: Fiesta Klub Polska   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2021 Created by idealneT and OM System